2015. július 11., szombat

Második nap

Ébredés után lesétáltunk az étterembe hogy egy bőséges reggelivel indítsuk a napot. Nem meglepő módon a szálloda többi részéhez hasonlóan a konyha is kitűnő, nem is beszélve a kiszolgálásról. Még hozzá kell szoknom, hogy érkezés után egy öltönyös úriember az asztalhoz kísér, kihúzza nekem a széket, majd miután leültünk, feltűnik egy pincér, és megkérdezi milyen italt hozhat. :) A reggeli többi része svédasztalos és a hagyományos tojás-bacon-bab-pirítóson kívül vannak grillezett zöldségek, müzlik, gyümölcsök és péksütik is.

Reggeli után busszal elmentünk felfedezni a Westfield bevásárlóközpontot. (neeem, véletlenül sem azért, mert van benne Hollister...) A hely nem sokban különbözik az itthoni plázáktól, talán csak annyi, hogy mint épület is nagyon izgalmas, szép és persze gazdag, az eladók pedig kivétel nélkül vidámak és segítőkészek.

Tudjátok, hogy nem én vagyok a világ legnagyobb körömlakk felvásárlója, de ennek a standnak a láttán elcsábultam. El tudtok képzelni kétszáz különböző színű és típusú lakkot egy helyen?

Íme a plázataxi, amivel megspórolható a fárasztó gyaloglás egyik üzlettől a másikig. Kíváncsi vagyok, az emeletre hogy megy fel...

Következő úticél a Tower Bridge volt, amit kívülről már megnéztünk tavaly, viszont a kiállításra sajnos nem tudtunk bemenni. A hídon sétálva tűnt fel, hogy milyen alacsony a Temze. Úgy tűnik a tartós kánikula és szárazság megtette hatását.



A kiállítás egy rövid videóval kezdődött, amiben a híd tervezőinek szelleme "visszaemlékezik" az akkori időkre és némi vitatkozással megtűzdelve elmeséli, hogy hogyan jött létre ez a páratlan remekmű. Innen a híd felső részébe vezet az út, ahol mindenféle szempont szerint bemutatják a híd építését és történelmét. A legizgalmasabb rész természetesen nem ez, hanem a padló egy szakaszán kialakított üveg járda, amin keresztül le lehet látni az alattunk elhaladó turistákra, autókra és hajókra.




Ebből a magasságból páratlan kilátás nyílik a Temzére, amit érdemes megcsodálni. Csak sajnos ebben a magasságban a szél is páratlanul fúj...


És egy kis hazai: a világ különleges és híres hidait bemutató fotókiállításon szerepel a Lánchíd is!

A híd egyik tornyának tetőterében megjelentek az építők szobrai is, amit jó lett volna fentről  is megnézni, de sajnos az a rész le volt zárva. Azért így is elég jól néznek ki.


A hídról lesétálva a túlparton megnéztük még a gépházat és az ahhoz tartozó múzeumot, ami a híd felemeléséhez szükséges mérnöki technológiát és gépeket mutatta be. Nagyon izgalmas volt, én teljesen elvesztem a sok csavar, dugattyú, kar, szelep és cső között.
Fűtőkemence:

Gőzgép:


Innen kisétáltunk a korzóra, még utoljára lefotóztuk a hidat, kicsit pihentünk majd folytattuk utunkat a Tate Modern felé. Persze út közben is akadt bőven látnivaló, többek között a híres Belfast hadihajó, amit megint csak kívülről néztünk meg.



Ezt nem tudom pontosan micsoda, de nagyon jól nézett ki :)

 Kolos, csak neked, csak most ;)

Kicsit cikáztunk a folyó két partja között, mert sok helyen nem lehetett gyalogosan menni. Így botlottunk bele ebbe az izgalmas mozaik idővonalba, ami  London történelmét mutatja be a kezdetektől egészen 2014-ig, a mozaik készültéig. Feltűnnek benne hódítók, uralkodók, tragédiák, győzelmek, tűzvészek, kulturális események, egyszóval minden, amit ez a város megélt.

Végül eljutottunk a nap utolsó programpontjához, a modern művészet fellegvárához, a Tate Modern-hez. A múzeum a Millennium Bridge lábánál helyezkedik el egy valaha volt gyárépületben. Jelenleg négy állandó és két időszakos kiállítás várja a modern művészet iránt érdeklődőket, mi csak az előbbieket néztük meg. Volt izgalmas, újító vagy általam is ismert műalkotás is, de a többség csak a modern művészetről kialakított sztereotípiákat erősítette meg. Azért hősiesen végigjártunk minden termet és megpróbáltuk megérteni, hogy mi miért jó, szép vagy érdekes.



Vencel egyik kedvence, a másik egy egyszínű szürke 2x2 méteres festmény volt

???

Mondrian, őt még legalább értem


És a híres neves Andy Warhol-féle Marilyn Monroe szitanyomás sorozat


Holnap izgalmas napunk lesz, ugyanis meglátogatjuk Madame Tussauds panoptikumát, ahol most StarWars tematikájú kiállítás van! :D Addig is az erő legyen veletek!

A&V

3 megjegyzés:

  1. Asszem, modern, de meg nem értett művész leszek. Keresek egy kályhacsövet én is. A Tower klassz, ott mi is voltunk, csak engem nem kócolt így meg a szél. :-)

    VálaszTörlés
  2. De engem igen...helyetted is. :-)
    Micsoda üdítő látvány a nyári London! Egészen új arcát mutatja.
    Vencel, minden elismerésem a türelmedért. Remélem, a mai Star Wars kárpótol. Anna, ugye lelkesedtél? :-)
    Superman még mindig a lépcsőházban dekkol?

    VálaszTörlés